Butelkowanie AIPA w Browarze Dobeerman

Dzisiaj po 21 dniach fermentacji zabutelkowałem piwo w stylu american ipa. Jest to piwo górnej fermentacji, umiarkowanie słodowe z dość mocną goryczką, idealnie pokazujące charakter amerykańskich chmieli. Początkowa gęstość brzeczki to 15 BLG,  drożdże suche US-05 przefermentowały to piwo przez 21 dni do 3 BLG, na ostatnie 7 dni fermentacji wrzuciłem 50 gram amerykańskich chmieli. Tym razem pominąłem etap przelewanie na cichą fermentację, zobaczymy jak to wpłynie na jakość i smak piwa. Do refermentacji w butelkach użyłem 150 gramów zwykłego cukru. Teraz piwo musi postać około 2 tygodni aby się nagazować, ale pewnie pierwszy test będzie za tydzień. Do przygotowania tego piwa wykorzystałem poniższe składniki.

Słody:

  • Pale Ale                     3 kg
  • Pilzneński                 1 kg
  • Monachijski typ II  1 kg
  • Pszeniczny                1 kg
  • Carahell                     0,15 kg

Chmiele:

  • Amarillo 50 g
  • Simcoe    50 g

Drożdże:

  • Safale US-05  saszetka 11 g (rehydrytacja)
Browar Dobeerman

Zostaw komentarz