
Butelkowanie AIPA w Browarze Dobeerman
Dzisiaj po 21 dniach fermentacji zabutelkowałem piwo w stylu american ipa. Jest to piwo górnej fermentacji, umiarkowanie słodowe z dość mocną goryczką, idealnie pokazujące charakter amerykańskich chmieli. Początkowa gęstość brzeczki to 15 BLG, drożdże suche US-05 przefermentowały to piwo przez 21 dni do 3 BLG, na ostatnie 7 dni fermentacji wrzuciłem 50 gram amerykańskich chmieli. Tym razem pominąłem etap przelewanie na cichą fermentację, zobaczymy jak to wpłynie na jakość i smak piwa. Do refermentacji w butelkach użyłem 150 gramów zwykłego cukru. Teraz piwo musi postać około 2 tygodni aby się nagazować, ale pewnie pierwszy test będzie za tydzień. Do przygotowania tego piwa wykorzystałem poniższe składniki.
Słody:
- Pale Ale 3 kg
- Pilzneński 1 kg
- Monachijski typ II 1 kg
- Pszeniczny 1 kg
- Carahell 0,15 kg
Chmiele:
- Amarillo 50 g
- Simcoe 50 g
Drożdże:
- Safale US-05 saszetka 11 g (rehydrytacja)